Jedro stare vasi Koseze je ležalo ob križišču sedanje Podutiške in Koseške ceste. Vas je dobila ime po staroslovenskih kosezih, pripadnikih starega, na pol plemiškega, slovenskega družbenega sloja.

Koseze danes

Zbral in uredil:
Venčeslav Thaler

Ortofoto posnetek Kosez

Ortofoto posnetek Kosez

Iz nekoč majhne vasi na obrobju Ljubljane so Koseze po letu 1970 zrasle v gosto naseljeno sosesko, tedaj daleč naokoli znano po terasastih blokih, dandanes pa po novo zgrajeni nadstandardni stanovanjski soseski Mostec ob Koseškem bajerju.

V 34 terasastih blokih na Ulici bratov Učakar je več kot 1500 stanovanj, v soseski Mostec je blizu 400 stanovanj in 50 individualnih hiš.V starejšem delu naselja ob Vodnikovi cesti se nahaja 60 individualnih hiš, ob Šišenski 30 individualnih hiš in v Vodnikovem naselju okoli 100 individualnih hiš. V novejšem naselju med Podutiško cesto in Koseškim bajerjem pa stoji 320 individualnih hiš. V zadnjih dveh letih sta bila med Ulico bratov Bezlajev in zahodno obvoznico zgrajena objekt z dvajset stanovanji in 10 vrstnih hiš.

Soseska z več kot 9000 prebivalci je dobro opremljena z osnovno infrastrukturo in uslužnostnimi dejavnostmi. V Kosezah imamo Osnovno šolo Koseze in vrtec Mojca.

Zaradi izrednega povečanja števila prebivalstva in novih naselij je bila 30.julija 1961 ustanovljena nova župnija Koseze, ki se je odcepila od župnije Šentvid nad Ljubljano. Šentviška podružnična cerkev Sv. Marjete, ki stoji poleg novozgrajene cerkve in je stara okoli 500 let, je bila dodeljena novi župniji Koseze, kot župnijska cerkev Presvetega Odrešenika. Kmalu je postala premajhna.

Zato so se v maju 1964 začela prizadevanja za pridobitev dovoljenj za gradnjo nove cerkve. Septembra 1972 je bilo dovoljenje tudi izdano, kar je pomenilo, da bo to prva novograjena cerkev v Ljubljani po drugi svetovni vojni. Idejno je to cerkev zasnoval arhitekt Anton Bitenc. V letu 1973 dograjeno cerkev je nadškof Jožef Pogačnik 8. septembra 1974 posvetil v župnijsko cerkev Božje Matere Marije.Poleg dela arhitekta Bitenca so v cerkvi veliki vitraži, delo akademskega slikarja Staneta Kregarja, reliefni križev pot iz lesa pa je delo akademskega kiparja Ignacija Ribiča. Ob 30 letnici izgradnje nove cerkve so bile v letu 2003 nabavljene in blagoslovljene nove orgle.

Za rekreacijo je poskrbljeno v športnem parku Ilirija z nogometnimi, košarkarskimi in teniškimi igrišči. V soseščini športnega parka deluje kinološko društvo Agility Ilirija in balinarski klub.S speadwayem se v osrednji Sloveniji ukvarja le AMTK Ljubljana, ki ima dirkališče v športnem parku Ilirija.

Vsakdanja rekreacija številnih Koseščanov in ostalih Ljubljančanov se odvija v veliki telovadnici na prostem-Koseškem bajerju z bližnjo Potjo, ki vodi proti Brdu oziroma Vrhovcem. V vsakem letnem času je tu polno sprehajalcev, kolesarjev, tekačev, drsalcev in tekačev na smučeh. Stalni gostje so tudi ribiči in modelarji.

Tako bajer, ki je nastal na mestu opuščenega glinokopa za potrebe opekarne Tönnies, dandanes nudi obilo možnosti za zdravo preživljanje prostega časa v naravi. Koseški bajer skupaj z gozdovi Rožnika in Šišenskega hriba od razglasitve leta 1984 tvori Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki bo v prihodnje zagotovo ostala oziroma postala oaza za sprostitev meščanov v teh vse bolj stresnih časih.

Po sprehajalni poti ob Večni poti pa ni daleč niti do živalskega vrta Ljubljana.

V bližini športnega parka se nahaja gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Zgornja Šiška, ki leta 2005 praznovalo okroglih 100 let delovanja. Poleg gasilskega doma so v letu 2008 zgradili in za javnost odprli Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni.

tržnici Koseze ob Vodnikovi cesti je preko 70 lokalov, kamor poleg Koseščanov radi zahajajo obiskovalci iz Šiške in cele Ljubljane. Nadalje imamo v terasastih blokih Pošto 1118 Ljubljana-Koseze, poslovalnico Nove Ljubljanske banke, market Mercator na Podutiški cesti, poslovne apartmaje in sobe v Vili Minka na Kogovškovi ulici. Ob treh stomatoloških in dveh okulističnih ordinacij imamo v Kosezah tudi Lekarno.

Poleg gostinskih lokalov v sklopu tržnice Koseze se v osrednjem delu terasastih blokov nahajata slaščičarna Fontana in dnevni bar Kocka. Številni pa se po sprehodu ob Koseškem bajerju ustavijo v kavarni LOKUS. Na Žigonovi ulici je servis JURCA TD d.o.o in Avtoservis VOJKO PERC s.p. Več obrtnih delavnic se nahaja še v Kogovškovi ulici. Na Ledarski ulici je market STAŠ. Na Podutiški je očesna ordinacija dr. Novak Brecelj in frizerski salon Jeršin. Na Levičnikovi ulici se nahaja Foto Matkovič in na Bregarjevi ulici Rokson d.o.o. – trgovina z avtodeli. Ob Vodnikovi cesti je majhna poslovalnica čevljarstva Dermastja, pa okrepčevalnica ACAPULCO in pub Franci na balanci.

V osrednjem delu terasastih blokov se nahaja frizerski salon Česalnice Ljubljana, poslovni prostori podjetij Hmezad Inženiring, Erian d.o.o., Sanolabor d.d., mini market Mravljica, odvetniška pisarna Radanovič Vanja ter očesna ordinacija in optika Oftalma.

Za povezavo z mestnim središčem služijo proge številka 5 in 22 mestnega potniškega prometa podjetja LPP d.o.o., z vsakodnevnimi problemi se prebivalci lahko v času uradnih ur obrnejo na Četrtno skupnost Šiška na Kebetovi ulici 1. Za določene upravne zadeve pa je najbolje stopiti do Upravne enote Ljubljana-Šiška na Trgu prekomorskih brigad 1 poleg Centra urbane kulture Kino Šiška.

Ne smemo pozabiti omeniti Policijske postaje Šiška na Podutiški cesti 88, kjer domuje tudi Specialna enota policije.

V Kosezah ima sedež generalni konzulat Republike Filipini, poleg tega pa Koseze gostijo tudi rezidenci veleposlanika Kraljevine Nizozemske in veleposlanika Islamske republike Iran.

Na koncu pa ne smemo pozabiti povedati, da imamo v Kosezah dandanes še dve aktivni kmetiji in sicer kmetijo Duh (po domače Pr`Gabru) na Koseški cesti in kmetijo Štrukelj (po domače Pr`Sitar) na Podutiški cesti.

Galerija fotografij iz Kosez