Jedro stare vasi Koseze je ležalo ob križišču sedanje Podutiške in Koseške ceste. Vas je dobila ime po staroslovenskih kosezih, pripadnikih starega, na pol plemiškega, slovenskega družbenega sloja.
Dnevno varstvo starejših

Teče že osmo leto, odkar smo v Domu starejših občanov Ljubljana – Šiška odprli DNEVNO VARSTVO ZA STAREJŠE. V tem času smo spoznali veliko novega, se marsikaj naučili, skratka imamo se lepo. V lanskem letu smo našo dejavnost preselili na novo lokacijo, ki je za izvajanje programa bolj primerna in lažje dostopna. Dnevno varstvo se nahaja na Celovški cesti 189 in je odprto od ponedeljka do petka, med 6.30 in 17.00 uro.

Izkušnje, ki smo si jih z leti pridobili, kažejo na to, kako pomembna je pravilna priprava starostnika na sprejem v Dom. Z različnimi aktivnostmi (fizičnimi in psihičnimi), delavnicami in z različnimi oblikami pomoči, starejšim pomagamo ohranjati samostojnost in jim omogočamo kvalitetno bivanje v svojem domačem okolju. Hkrati pa se aktivno, zavedno ali nezavedno, pripravljajo na bivanje v Domu. Uporabnikom v Dnevnem varstvu zagotavljamo prehrano, prilagojeno potrebam starejših, po potrebi tudi dietno. Tistim uporabnikom, ki k nam ne morejo priti sami, zagotovimo prevoz.

V Dnevnem varstvu nudimo našim uporabnikom dnevno bivanje (do 10 ur), ki je namenjeno starostnikom, ki potrebujejo družbo in manjšo obliko pomoči. Tistim, ki ne zmorejo več samostojnega bivanja in potrebujejo pomoč pri skoraj vseh dnevnih aktivnostih pa je na voljo vsa potrebna zdravstvena in socialna oskrba. S tem pripomoremo, da so uporabniki še samostojni v svojem domačem okolju, hkrati pa razbremenimo njihove svojce. Z namenom čim bolj aktivno preživeti dan poleg naštetega uporabnikom ponujamo razvedrilne aktivnosti (tombola, družabne igre…), delavnice za trening spomina, telesne aktivnosti (telovadba, sprehodi…), razne tematske delavnice, zapojemo kakšno pesem ali pa se skupaj poveselimo ob gledanju televizije oziroma poslušanju radia…

V Domu starejših občanov ponujamo KOSILA (tudi dietna), ki vam jih po potrebi pripeljemo NA DOM (na področju Šiške). Vsi vemo kako pomembno je pravilno prehranjevanje, še posebno pri starostnikih. Zato vam s to obliko pomoči, pomagamo rešiti težavo, ki za marsikoga predstavlja velik napor in porabo energije, ki bi jo lahko namenili prijetnejšim opravilom.
V kolikor pa naše storitev še ne potrebujete, vas vabimo, da se nam pridružite kot PROSTOVOLJEC in skupaj bomo poskrbeli za prijetno vzdušje in dobro voljo naših stanovalcev in uporabnikov.

Lepo pozdravljeni in vabljeni v našo družbo!

Primož Krivec, DSO Ljubljana – Šiška