Jedro stare vasi Koseze je ležalo ob križišču sedanje Podutiške in Koseške ceste. Vas je dobila ime po staroslovenskih kosezih, pripadnikih starega, na pol plemiškega, slovenskega družbenega sloja.
Razstava o Pionirski progi v knjižnici Šiška

Med 4. in 14. junijem 2013 ste vljudno vabljeni v prostore knjižnice Šiška na Trgu komandanta Staneta 8, na ogled razstave o Pionirski progi nekoč in danes. Razstava je posvečena 65. letnici slavnostne otvoritve Pionirske proge, ki je bila 13. junija 1948.

Poleg podrobnega opisa gradnje, obratovanja in ukinjanja, bodo predstavljene številne fotografije iz obdobja 1948-1954 in fotografije posnete na trasi proge v zadnjih letih. Dodani so tudi načrti tirne situcije vseh treh postaj. V posebni vitrini bo na ogled maketa postaje Jelenov žleb v Kosezah in modeli lokomotive ter vagonov, kakršni so vozili na Pionirski progi. Maketa postaje in vozni park so izdelani v merilu 1:87 po izvirnih načrtih.

Razstavo sta pripravila člana Turističnega društva Koseze, Roman in Venčeslav Thaler, sicer lastnika zasebne modulne železniške makete Koseze, ki se nahaja v prostorih OŠ Koseze.